Izületi gyulladás

Ízületi gyulladás (arthritis)

 

Az ízületek fájdalmas betegsége, amelynek számos típusa van – sok közöttük a gyulladásos, míg néhány eredetét tekintve degeneratív (elfajulással járó). Nem ismert, hogy mi váltja ki, lehet örökletes is. Egy biztos, a nőknél háromszor gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Nem elképzelhetetlen a gyerekkori megjelenés.

 

 

Az osteoarthrits  (arthrosis: degeneratív ízületi betegségként is ismerik) az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. Igen fájdalmas, megjelenése az ízületi porc elhasználódásakor jelentkezik először, általában a középkorúakat érinti. Rizikófaktort jelent a túlsúly, korábbi versenyszerű sport, nehéz fizikai munka, genetikai hajlam.

 

 

A rheumatoid arthritis  a csontokat és az ízületeket összekapcsoló szövetek érinti, és egyike az ízületi gyulladás leginkább kimerítő és a beteget legyengítő formájának. Általában a kezekben kezdődik, különösen az ujjpercekben, és gyakran mind két kézen egyidejűleg jelenik meg. Nem csak az ízületeket, hanem az egész szervezetet érintheti. Bármelyik életkorban elkezdődhet.

 

 

Sajnos az ízületi gyulladásra nincs szabvány terápia. A hagyományos és az alternatív kezelések célja a folyamat előrehaladásának lassítása. Nagyon fontos szerepe van az életmód váltásnak, be kell vezetni a rendszeres mozgást, ami lassítja az ízületi porc károsodását, enyhítheti a fájdalmat és az ízületi merevséget. A vízben végzett mozgás a legkíméletesebb módja az izomzat erősítésének.

 

 

Étrendünkbe rendszeresítsük a kurkumát és a gyömbért, melyek nem csak a gyulladás csökkentésében segítenek, hanem a túlsúly leadásában is! Bőven együnk vörös és fokhagymát, spárgát, káposztát, hiszen ezeknek a kén tartalma aránylag magas, segíti a porc regenerálódását. Amennyire lehet, kerüljük a finomított szénhidrátokat, a tejterméke, és a vörös húsokat, sülteket. Próbáljuk meg teljesen kizárni étrendünkből a paradicsomot, padlizsánt, burgonyát és csilipaprikát, hiszen ezek szolanin nevű anyagot tartalmaznak, melyek súlyosbítják a gyulladást.

 

 

A favorizált étrend kiegészítőről sajnos mára bebizonyították, hogy nem hozta azokat az eredményeket, melyeket elvártak tőlük, melyeket folyamatosan reklámoztak. Részesítsük előnyben az MSM tartalmúakat, melyeknek természetes gyulladáscsökkentő hatása van. Jó hatású lehet a halolaj, valamint a D3 vitamin emeltszintű fogyasztása, melyet feltétlenül meg kell beszélni az orvossal.

 

 

Mint eddig mindig, most is leírom: lehet használni fájdalomcsillapító pirulát DE vegyük figyelembe, hogy hosszútávon komoly problémákat okozhatnak!

 

 

Nagyon jó hatás érhető el a fájdalomcsillapításnál az akupunktúrás kezeléssel, melyet hetente 2 alkalommal ajánlanak a kínai orvoslással foglalkozó szakemberek. Természetesen, ettől eltérő is lehet, hiszen az ember, mint egész mutatja meg a kezelés mennyiségének szükségességét.

 

 

Nagy segítség a csalán külső és belső alkalmazása, fekete nadálytő, csakis külső használatra (mérgező, májat károsító), árnika külsőleg kenőcs, krém vagy tinktúra formájában.
 

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.